Znajduje zastosowanie w przemyśle piekarskim, cukierniczym, makaroniarskim, garmażeryjnym, mięsnym, farmaceutycznym. Doceniony jest również przez wędkarzy gdyż jest składnikiem wykorzystywanym także do produkcji kulek proteinowych. Zaletami jajka w proszku oprócz szerokiego wachlarzu zastosowań jest min. możliwość łączenia go z dowolnymi surowcami oraz półproduktami cukierniczo-piekarniczymi, doskonała rozpuszczalność, zachowanie pierwotnych właściwości funkcjonalnych jaj kurzych, wygodne w użyciu i przechowaniu. Brak elementów modyfikowanych genetycznie, nie podlega oznaczeniu GMO.
Jaja w proszku (pasteryzowane i szuszone jajka kurze) należy używać w zastępstwie jaj świeżych – 1 kg zastępuje ok. 90-100 jaj świeżych lub 4-4,5 kg masy jajowej. Można go stosować dodając do mąki na sucho lub połączyć z letnią wodą w stosunku 1-3 tworząc gęstą papkę na 0,5 – 1 godz. przed użyciem, co daje lepszy efekt. Przed samym zastosowaniem zamieszać.
Przechowywać w czystych, chłodnych i suchych miejscach bez pleśni i obcego zapachu w temperaturze od +5C do +25C, stosunkowa wilgotność max 75%. Produkt powinien być transportowany w suchym i czystym pojeździe w dozwolonej temperaturze.
18 miesięcy od daty produkcji zgodnie z przechowywaniem i rozmieszczeniem towaru w odpowiednich warunkach.
Produkt pakowany jest do wielowarstwowego worka papierowego z wstawką PE, torba 25-ciokilogramowa lub większa na żądanie klienta. Worki są zszyte i zawierają etykietę z udzielonymi potrzebnymi informacjami. Worki są magazynowane na paletach euro,w 24 jednostkach (i.e. 600kg) na palecie. Palety obklejone ochronną folią stabilizującą produkt.
Jaja w proszku uzyskuje się z jaj za pomocą oddzielenia skorupki od zawartości jajka, składającego się z białka i żółtka. Skład produktu to 100% jaj bez dodatków. W wyniku którym uzyskuje się półprodukt odpowiadający parametrom jaj, choć o masie 4-krotnie mniejszej.