Białko w proszku

Jaja

Białko jaja kurzego zawiera idealny skład aminokwasów. Z tego powodu uznawane jest za białko pełnowartościowe.

Nie poleca się picia białek jaj na surowo, ponieważ zawarta w nich substancja (awidyna) jest toksyczna. Pod wpływem gotowania związek ten traci swoje właściwości toksyczne. Często sportowcy spożywają np. jajecznicę z samych białek jaj, gdyż jest wysokobiałkowa.

Białko jaja kurzego jest uboższe w składniki odżywcze niż żółtko, występują w nim obok białek witaminy grupy B i składniki mineralne. Wartość kaloryczna białek jest niska, wynosi bowiem zaledwie 46 kcal. dla 100 g białka (ok. 3 białek)

Proces technologiczny:

  • wybijanie świeżych jaj kurzych
  • separacja białka
  • filtracja
  • pasteryzacja
  • schładzanie
  • suszenie
  • pakowanie
  • magazynowanie

Znajduje zastosowanie szczególnie piekarnictwie, wyrobach cukierniczych (bezy), produkcji herbatników, biszkoptów i innych.

1 część białka w proszku zalać 7/9 częściami wody w zależności od twardości wody o temperaturze pokojowej, delikatnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po upływie tego czasu przystąpić do ubijania. Początkowo ubijać na niższych obrotach (3-5 minut) a potem na wyższych do uzyskania pożądanej konsystencji ubijania białka.

Przechowywać w zimnym i suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. W pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych. W temperaturze nie przekraczającej 25 ºC, wilgotności względnej do 75%

18 miesięcy od daty produkcji

Worek foliowy zamknięty w worku papierowym zszywanym.

Białko jaja kurzego 98,6%, regulator kwasowości E-330, środek spieniający E-1505.