Białko w proszku pieniste

Jaja

Białko w proszku pieniste jest wzorcowym, pełnowartościowym białkiem świeżych jaj kurzych. Charakteryzuje się wysoką pienistością i trwałością piany. Kilogram białka w proszku jest zamiennikiem ok. 260 sztuk jaj świeżych.

Białko jaja jest otrzymywane z jaja kurzego. Po oddzieleniu białka od żółtek, białko zostaje oddane procesowi suszenia dzięki czemu powstaje białko w proszku.

Oprócz tego iż jest bogate w witaminy i minerały zawiera też pełnowartościowe białko. Nie mogą go stosować osoby uczulone na białko jaja. Proszek w przeciwieństwie do świeżych jaj posiada dłuższy termin przydatności do spożycia oraz nie wymaga transportu chłodniczego. Ponadto jest dużo łatwiejszy do dozowania.

Białka jaj w proszku są powszechnie wykorzystywane w piekarniach, cukierniach i gastronomii. Jajko w proszku ma takie same zastosowanie jak jaja świeże jednak jest łatwiejsze w przechowywaniu i transporcie.
Białko w proszku dedykowane jest szczególnie do piekarnictwa, wyrobów cukierniczych (bezy), produkcji herbatników, biszkoptów i innych.

1 część białka w proszku zalać 7/9 częściami wody w zależności od twardości wody o temperaturze pokojowej, delikatnie wymieszać i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu przystąpić do ubijania. Początkowo ubijać na niższych obrotach (3-5min) a potem na wyższych do uzyskania pożądanej konsystencji ubijania białka.

Przechowywać w zimnym i suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. W pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych. W temperaturze nie przekraczającej 25 ºC, wilgotności względnej do 75%

18 miesięcy od daty produkcji

Worek foliowy zamknięty w worku papierowym zszywanym.

Oddzielone białko jaja od skorupki.