Proszek kakaowy

Dodatki/dodatki cukiernicze

Nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym.

Kakaowce pochodzą z regionów tropikalnych, prawdopodobnie z Ameryki Środkowej i Południowej. Dzisiaj natomiast jest uprawiane w wielu krajach podrównikowych. Głównymi producentami są: Nigeria, Ghana, Brazylia, Wybrzeże Kości Słoniowej.

Czy wiesz, że…

Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu oraz cynku. Wspomaga koncentrację, redukuje stres i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry.

Kakao można stosować wg uznania.

Przechowywać w zimnym i suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. W pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych. W temperaturze do 18-22ºC, wilgotności względnej do 75%

30 miesięcy od daty produkcji

Papierowy worek z wkładką foliową.

Miazga kakaowa wytwarzana z ziaren kakaowych.

Inne produkty z tej kategorii