Jaja w proszku BIO

Jaja

Jaja w proszku BIO uzyskuje się w procesie suszenia świeżych jaj kurzych z chowu ekologicznego. Jest to produkt bezglutenowy. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki zawartości witamin, minerałów, protein, lipidów, aminokwasów. Znajduje zastosowanie w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, makaroniarskim, garmażeryjnym, mięsnym, farmaceutycznym.

Produkt BIO potwierdzony certyfikatem.

Największym atutem JAJA W PROSZKU BIO jest pochodzenie surowca, z którego został wyprodukowany – a mianowicie jaja z chowu ekologicznego, co jest potwierdzone certyfikatem. Produkt ten to 100 % suszonego ekologicznego jaja bez żadnych dodatków.

Zaletami jajka w proszku oprócz szerokiego wachlarzu zastosowań jest m.in. możliwość łączenia go z dowolnymi surowcami oraz półproduktami cukierniczo-piekarniczymi, doskonała rozpuszczalność, zachowanie pierwotnych właściwości funkcjonalnych jaj kurzych, wygodne w użyciu i przechowaniu. Produkt niemodyfikowany genetycznie – NON GMO.

Jaja w proszku są również doceniane przez wędkarzy, gdyż są składnikiem wykorzystywanym do produkcji kulek proteinowych.

Jaja w proszku (pasteryzowane i szuszone jajka kurze) należy używać w zastępstwie jaj świeżych – 1 kg zastępuje ok. 90-100 jaj świeżych lub 4-4,5 kg masy jajowej. Można go stosować dodając do mąki na sucho lub połączyć z letnią wodą w stosunku 1-3 tworząc gęstą papkę na 0,5 – 1 godz. przed użyciem, co daje lepszy efekt. Przed samym zastosowaniem zamieszać.

Zaleca się rozpuszczenie 250 g proszku w 750 ml wody o temperaturze około 20ºC – co daje około 20 jaj kurzych średniej klasy wagowej.

Przechowywać w czystych, chłodnych i suchych miejscach bez pleśni i obcego zapachu w temperaturze od 0ºC do 25ºC, stosunkowa wilgotność max 75%. Produkt powinien być transportowany w suchym i czystym pojeździe w dozwolonej temperaturze.

18 miesięcy od daty produkcji zgodnie z przechowywaniem i rozmieszczeniem towaru w odpowiednich warunkach.

Worek foliowy zamknięty w worku papierowym zszywanym dla opakowań 5kg, 10kg i 20kg

Doypack dla opakowań 0,2kg, 0,5kg, 1kg

Suszona treść jaja kurzego z chowu ekologicznego.

Jaja w proszku BIO uzyskuje się z jaj za pomocą oddzielenia skorupki od zawartości jajka, składającego się z białka i żółtka. Skład produktu to 100% jaj z chowu ekologicznego bez dodatków.

Wartości odżywcze zawarte w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna – 2352 kJ / 568 kcal
  • Tłuszcz – 39 gw tym:kwasy tłuszczowe nasycone – 13,1 gkwasy tłuszczowe jednonasycone – 18,6 gkwasy tłuszczowe wielonasycone – 7,1 g

     

  • Węglowodany – 6 g
  • Biało – 47,5 g
  • Sód – 0,5 g
  • Sól – 1,25 g(równoważnik soli: sód x 2,5)
  • Błonnik 0g