Żółtko w proszku

Jaja

Żółtko w proszku może mieć zastosowanie podobne do świeżego żółtka jaja, przede wszystkim jest bezpieczne (pasteryzowane) i łatwe do odmierzenia: wystarczy rozpuścić w wodzie odpowiednią ilość proszku aby uzyskać ilość podaną w przepisie.

Żółtko pasteryzowane w proszku to bezpieczna i wygodna alternatywa dla świeżych żółtek kurzych. Dzięki pasteryzacji zostało wyeliminowane ryzyko salmonelli, a proszkowa postać ułatwia przechowywanie oraz dozowanie. Wystarczy odważoną ilość proszku rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i powstaje nam produkt gotowy do użycia. Ponadto jeśli potrzebujemy samego żółtka np do ciasta kruchego odpada problem z pozostałością jajka-białkami. Żółtko w proszku jest produktem uzyskanym w procesie odwodnienia odseparowanego z treści całego jaja żółtka, w wyniku uzyskuje się półprodukt odpowiadający parametrom świeżego żółtka, jednak o masie dwukrotnie mniejszej. Dzięki temu uzyskujemy produkt łatwy do przechowywania i transportu, termin przydatności może wynosić 18 miesięcy, a transport i przechowywanie nie wymaga warunków chłodniczych.

Należy je używać w zastępstwie żółtek jaj świeżych – 1 kg zastępuje około 121 żółtek jaj świeżych. Można je stosować dodając między innymi do mąki na sucho lub połączyć z letnią wodą tworząc gęstą papę na 0,5-1 godz. przed użyciem, co daje lepszy efekt. Uwadniać w stosunku 1:1.

Suche pomieszczenie, w temperaturze otoczenia

18 miesięcy od daty produkcji zgodnie z przechowywaniem i rozmieszczeniem towaru w odpowiednich warunkach.

Worek foliowy zamknięty w worku papierowym zszywanym.

100% żółtka bez dodatków. Żółtko uzyskuje się z jaj przez oddzielenie białka jaja i skorupki.

Zawiera witaminy:

  • Beta-karoten [578μg]
  • Kwas foliowy [146μg]
  • Retinol [674μg]
  • Witamina A (ekw. Retinolu) [770μg]
  • Witamina B1 (Tiamina) [0,173mg]
  • Witamina B12 [4,7μg]
  • Witamina B2 (Ryboflawina) [0,81mg]
  • Witamina B6 [0,28mg]
  • Witamina D [180μg]
  • Witamina E [2,15mg]
  • Niacyna [0,03mg]