Żółtko pasteryzowane w proszku to bezpieczna i wygodna alternatywa dla świeżych żółtek kurzych. Dzięki pasteryzacji zostało wyeliminowane ryzyko salmonelli, a proszkowa postać ułatwia przechowywanie oraz dozowanie. Wystarczy odważoną ilość proszku rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i powstaje nam produkt gotowy do użycia. Ponadto jeśli potrzebujemy samego żółtka np do ciasta kruchego odpada problem z pozostałością jajka-białkami. Żółtko w proszku jest produktem uzyskanym w procesie odwodnienia odseparowanego z treści całego jaja żółtka, w wyniku uzyskuje się półprodukt odpowiadający parametrom świeżego żółtka, jednak o masie dwukrotnie mniejszej. Dzięki temu uzyskujemy produkt łatwy do przechowywania i transportu, termin przydatności może wynosić 18 miesięcy, a transport i przechowywanie nie wymaga warunków chłodniczych.
Należy je używać w zastępstwie żółtek jaj świeżych – 1 kg zastępuje około 121 żółtek jaj świeżych. Można je stosować dodając między innymi do mąki na sucho lub połączyć z letnią wodą tworząc gęstą papę na 0,5-1 godz. przed użyciem, co daje lepszy efekt. Uwadniać w stosunku 1:1.
Suche pomieszczenie, w temperaturze otoczenia
18 miesięcy od daty produkcji zgodnie z przechowywaniem i rozmieszczeniem towaru w odpowiednich warunkach.
Worek foliowy zamknięty w worku papierowym zszywanym.
100% żółtka bez dodatków. Żółtko uzyskuje się z jaj przez oddzielenie białka jaja i skorupki.
Zawiera witaminy: